Samenwerking met Marga Weimans

Het Wijkatelier op Zuid werkte afgelopen weken samen met Marga Weimans aan een nieuwe installatie nu te zien in het Groninger Museum. Net als enkele topstukken die het Wijkatelier al in 2009 maakt. Een mooie overzichtstentoonstelling die een trip naar Groningen zeker de moeite waard maakt!

Voor de collectie Wonderland zocht Marga Weimans inspiratie dichtbij huis. Een belangrijk uitgangspunt was haar atelier in Rotterdam zuid waaruit zij uitzicht had op een typische Nederlandse galerijflat. Deze wijk vormt een schril contrast met de grandeur en glamour van de Parijse modewereld en dat maakt deze plek bij uitstek geschikt voor escapistische en wonderlijke fantasieën.
Verborgen schoonheid zoeken in alledaagse lelijkheid en het verhaal van Alice in Wonderland zijn centrale thema’s van deze collectie die zij onder meer vertaalde in deze drie outfits. Met hun felle verzadigde kleuren, buitenissige silhouetten en vreemde uitstulpingen, lijken deze outfits op een hallucinatie die ver af staat van de grauwe urbane realiteit van Rotterdam Zuid.
Grondig materiaalonderzoek vormde ook hier een belangrijk onderdeel van het maakproces dat gedomineerd werd door experiment en vernieuwing. De toen exclusieve technologie van 3-D scannen, stelde Weimans in staat allerlei mini-ornamentjes en applicaties die ze ooit in Parijs vond, kon repliceren en uitvergroten. Vervolgens maakte zij voor de verdere uitvoering gebruik van rapid prototyping en speciale coatingen.
Wonderland is ontstaan in samenwerking met Freehouse (Jeanne van Heeswijk en Dennis Kaspori) en Kosmopolis Rotterdam, instanties die tot doel hebben om de economische en culturele activiteit in Rotterdam Zuid, en in het bijzonder die van de Afrikaanderwijk, te ondersteunen. Daarom kocht Weimans haar materialen deels in op de Afrikaandermarkt en maakte zij gebruik van de diensten van Turkse kleermakers en borduursters. Later dat jaar verkocht Weimans een goedkopere lijn van deze collectie in diezelfde wijk. Deze informatie hoort bij zaal 1 van de tentoonstelling Marga Weimans Fashion House.

 

Schermafbeelding 2015-02-18 om 14.47.39

10590603_627116160719101_3970496553282720695_n

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s